20070409_plantachitectsnigh.jpg

. . . And The Winner Is:

Last night the winner of the Nathan Phillips Square design competition was announced. The team of Plant Architects & Shore Tilbe Irwin was given the honour, and the applause that greeted the announcement indicated they had a great deal of the public's support.

While my preference was for the Rogers Marvel proposal, I had a strong feeling Plant was going to be the winner. The team's emphasis on greening up the square was likely what put them over the edge, and their design should be an appropriate doorstep for a city hoping to be among the greenest in the world. The City has kicked in $16 million dollars for the competition, so now there's just the small detail of raising another $24 million to finish the job...

20070309_plant.jpg

Over 400 people attended the competition presentations two weeks ago, and over 900 provided feedback in the form of comment cards. Among the jury's requests was the suggestion that funds from the parking garage beneath the square be used to make sure it's always well-maintained. They also reminded the City that the public square should always remain public, and should never allow franchises or advertising into the space (to which there was a huge round of applause).

More information about the design can be found on the city's website.

Images by the winning team, courtesy the City of Toronto.


Join the conversation Load comments

Latest in City

It looks like Ontario may finally be introducing paid sick days

Toronto installs new fence at Trinity Bellwoods after cherry blossom fans trample original

A Brampton cop is raising money to help a child he found at a murder scene

People in Ontario are baffled that Doug Ford still uses a BlackBerry Classic from 2014

Here's how Toronto responded to the guilty verdict in the death of George Floyd

Toronto temperatures to swing by 18 C in two days following spring snowfall

Toronto to increase enforcement following uptick in illegal use of fireworks

Ontario Premier Doug Ford in isolation after workplace exposure to COVID-19